Sala «La Teixidora» – Caixaforum

Proposta guanyadora per tal d’actualitzar la Sala 1 de l’emblemàtic edifici de Josep Puig i Cadafalch La Fàbrica Casaramona. Es tracta d’una de les sales ubicades al pis primer de l’antic edifici d’estil modernista construït del 1909 al 1912, a la falda de Montjuïc, Barcelona. Actual seu del CaixaForum Barcelona des del 2002. És una obra declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Ens demanen fer una intervenció perquè la sala sigui versàtil, que es pugui adaptar a totes les activitats previstes d’acord amb l’agenda interna i externa de la sala. Què sigui un espai neutre, integrat a l’edifici que pertany, però que tingui identitat pròpia.

La nostra particular proposta implica feminitzar la sala donant-li el nom de les protagonistes de l’espai en el segle passat, Les Teixidores, el concepte rau a resignificar la sala des d’una perspectiva femenina del passat, el present i el futur de l’edifici.

El futur, mitjançant la tecnologia i sostenibilitat aplicada als materials, mobiliari i sistemes. El passat respectant la volta catalana vista i columnes ferro originals. El present, generant una sala neutral i atemporal amb caràcter a la recepció. Ús del tèxtil per aïllar, configurar i generar sensacions i experiències. Fent de la recepció de la sala un espai que permeti ser l’altaveu de dones rellevants en diferents disciplines (àmbit creatiu, científic, artístic, literari, etc.)

Fotografies: Representació virtual de l’espai – Estudi Maria Comajuncosa – Estat actual cedida per CaixaForum